Afviklingen af Æ Skurrehats årlige tur efter spisesvampe i Dejbjerg Plantage foregik i et ideelt vejr, næsten solskin, tørt og lunt efter årstiden, og der blev fundet pænt af de spiselige svampearter – så mange, at de fleste deltagere havde svampe nok til en lille forret eller endda mere af spiselig rørhat, brunstokket rørhat, enkelte eksemplarer af punktstokket indigo rørhat, få kantareller, masser af tragtkantareller og nogle pigsvampe.
Benny Christensen ledede som i alle tidligere år turen, og Helmuth, Dina og Tage hjalp til med at besvare spørgsmål. Benny havde sat som mål, at deltagerne skulle finde alle nævnte arter, og det lykkedes fuldt ud. Turen havde 35-40 deltagere, som alle fik set, hvordan spisesvampene ser ud i naturen – og hvordan man kan jokke rundt i tragtkantareller uden at få øje på dem. Ud over de spiselige arter kiggede vi på andre arter, af interesse for spisesvampe entusiasterne. Benny havde medbragt et antal eksemplarer af Skønfodet rørhat, der i de sidste 10 år er blevet almindelig i flere vestjyske plantager. Den bør – ligesom Galderørhat – ikke komme i svampekurven på grund af den bitre smag, og er derfor vigtig at kende. Både Skønfodet rørhat og Galderørhat findes i Dejbjerg Plantage, men udenfor den rute, der blev fulgt på turen.
Deltagerne fandt lærke-rørhat og den gule og de mere talrige brune udgaver af hulstokket rørhat. Snehvid –og grøn fluesvamp blev ikke fundet, men de er til stede i Dejbjerg plantage, og der blev fundet mange manddraber mælkehat og almindelig netbladhat, som samlere af spisesvampe også skal kende, fordi de er almindelige i de vestjyske skove.
Der er ingen tvivl om, at Bennys ide med kun at arbejde med seks spiselige arter og lidt med nogle af de giftige svampe fungerer fint, fordi det gør indsamlingen af spisesvampene til en opgave, som deltagerne kan overskue, og flere af dem gav udtryk for, at det for dem efter turen vil være mere trygt selv at gå på svampejagt.
Dejbjergturen er en tradition, som er startet af Ringkøbing-Skjern Museum i samarbejde med Svampeforeningen i mere end 25 år, og det har helt fra begyndelsen været formålet, at hjælpe deltagerne til selv at kunne komme i gang med at samle svampe. Dejbjergturen er sammen med ”Svampespisedag” mandag den 12. oktober lokalafdelingens og museets tilbud til de medlemmer, der er specielt eller kun interesseret i at samle spisesvampe. Denne finder sted i museets hyggelige kaffestue, hvor der er køkkenfaciliteter, og her kreerer medlemmer af bestyrelsen op til ti forskellige svamperetter, der og der uddeles smagsprøver til museets gæster. Arrangementet er en af museets efterårsferiearrangementer, og svampeforeningens medlemmer har gratis adgang til museet.