Opskrifter

kantarel

Fritter af svovlporesvamp m. ceviche

Opskrift indsendt af Hanne Petra Katballe

Ceviche
300 gr torske kuller el sejfilet
1 rødløg
1/2 dl olivenolie
1/2 tsk finstrimlet chili
1 tsk sukker
1 tsk salt
peber
rigelig citron/lime saft – skal dække fisken.

Frys fisken i 1 døgn -tø den halvt op.
Skær fisken i små bidder.
Pil og hak løget fint.
Bland fisk og løg
Bland olie salt sukker peber og chili og hæld det over fisken.Bland godt.
Sæt det i køleskabet til næste dag.

Svovlporesvampe fritter
Skær svampene i fritte tykkelse og steg dem godt i lidt smør/olie.
Peber salt på og de er spise klar.

Tilbehør kan også være brød salat avocado eller hvad der kan friste.

Hanne Petra Katballe
Svovlporesvamp lavet til pomfritter serveret med chviche
foto: Hanne Petra Katballe

Svampesuppe på oksebouillon

Indsendt af Helmut Andresen/Poul J. Borup

Ingredienser til 1 liter suppe:

  • 100g hakkede/fintskårne friske svampe efter sæson. Gerne flere slags.
  • God olie eller smør
  • 1 stort finthakket zittauerløg eller 4 finthakkede forårsløg
  • 1/2 hakket peberfrugt
  • 1 lille finthakket gulerod. Kan erstattes med selleri eller persillerod.
  • 1/2 fed hvidløg
  • Friske krydderurter efter smag. Persille, sar, løvstikke, timian efter smag og tilpasset de anvendte svampe. Jo kraftigere egensmag svampene har – desto mindre krydring.
  • Evt. 5 røgede rørhatte samt udblødningsvand.
  • Salt: suppen er sikkert salt nok i forvejen – prøv dig frem.

Løgene og grøntsagerne svitses først – ved ikke for hård varme. De mere faste og finthakkede svampe tilsættes (f.eks. kantarel, pigsvampe, champignon og rørhatte) – til sidst tilsættes de spinkle svampe (f.eks. tragtkantareller). Der krydres og bouillonen hældes ved. Simrer til rodfrugterne er møre, men stadig al dente.

Det var skovtursversionen. Skal det være “finere”, tilsættes fløde og suppen blendes og smages til med en passende mængde brændevin eller tør sherry. Svampene kan også flamberes efter svitsning – inden suppen hældes ved. De pæneste og mest fejlfrie svampe tages fra og steges færdig separat til brug til garnering.

Suppe med kantarel og pigsvamp

Opskrift indsendt af Dina Møberg

TID: 30 min.

  • 400g lyse og mørke svampe evt. kantareller og lidt pigsvamp
  • 2 løg
  • 2 spsk olivenolie
  • 5 dl bouillon
  • 5 dl mælk
  • 3 dl fløde
  • salt og peber

Rens svampene og hak løgene. Svits svampe og løg et par minutter og hæld bouillon, mælk og fløde ved. Lad suppen simre i 15 min. Blend den glat og smag til med salt og peber.

Suppen er velegnet til skovturen: hæld den på termokanden og servér den ved “pit-stop”. Gerne med en hjemmebagt bolle til.

Skal suppen være ekstra god og serveres som en forret, smeltes 25g Danablue ost i og den serveres med en spsk creme fraiche og evt. grønt drys.