Husby Klitplantage den 6. september.

Søndag den 6. september  Husby Klitplantage (13-16 (Vi holdt tiden ufatteligt præcist…)

Der kom 24 deltagere + mig og Hanne Grethe).  Det var et pænt – og passende – antal deltagere, god stemning og en helt ung frisk familie med en lille 1-årig i bærerygsæk. Der var flere nybegyndere og hele 12 ikke-medlemmer, så vi indkasserede 600 kr til “Æ Skurrehat”

Svampefloret var imidlertid bekymrende fraværende og jeg frygtede lidt i begyndelsen at skulle blive omtalt som svampeguiden på en svampetur uden svampe. Helt så galt gik det heldigvis ikke. Vi havde da også dagen før fundet begyndende Karl-Johan-aktivitet i Gyttegård Plantage og før turen fandt vi lidt kantareller og prægtig skørhat ved Skydebanen i Ulfborg. Men godt var det ikke. F. eks var frugtlegemer af  mælkehatte og fluesvampe næsten ikke-eksisterende.

På trods af ret voldsomme byger undervejs på vej hjemmefra så slap vi helt for regn på selve turen og det blev fint sensommer/efterårsvejr. Vi gik i den ældste del af plantagen og tog en rundtur af den østligste rød rute, som der en del af turen også var udlagt som ridesti..Vi holdt nogenlunde samling på flokken og lavede flere gange “Alle mine kyllinger kom hjem”-øvelsen med at spredes ca 5 minutter og komme tilbage og vise og tale om hvad deltagerne fandt. Vi fik på den måde vist artskendetegn og kendetegn for svampegrupper og fik talt om en del forskellige svampe; men der var vist ingen der kom hjem med en fuld kurv.

Men det var(er) en fin varieret gammel plantage, og jeg tror deltagerne havde en god tur. Og det er jo det vigtigste.

Af svampe fandt og talte vi om (efter hukommelsen og min kurv):

Tøndersvamp, randbæltet hovporesvamp, flad lakporesvamp, kødporesvamp sp (mange på stubbe)., brunporesvamp, gamle læderporesvampe. Vi fandt i starten mange alm. bruskbold og en gammel pærestøvbold. Vi fandt én (ret ringe) rødmende fluesvamp, én olivenbrun mælkehat, nogle lille giftskørhat og okkergule skørhatte; medens der var ret mange prægtige skørhatte, desværre som oftest ret ormædte af svampemyggelarver. Vi fandt knippe-svovlhat og mange steder langs stien bittesmå “gule ærter-minikantareller”; men dog gemt i mos også enkelte større kantareller. Vi fandt orangekantarel og kunne sammenligne med de “rigtige” kantareller. Af rørhatte blev der fundet få; men vi fik dog vist og talt om dem. Det var: Karl Johan (to fine karakteristiske, desværre også forinden opdaget  og optaget af svampemyggelarver),  brunstokket rørhat Få men fine og undervejs), brungul slimrørhat og lærke-slimrørhat, samt en lille rødsprukken rørhat. Et par steder fandt vi de urimeligt sære svampedyr, én jeg ikke mindes at have set før og en rødært.

Alt i alt en svampefattig; men -synes jeg – god tur i god stemning.

Men vi så ingen røde fluesvampe overhovedet, ingen pigsvampe og som nævnt kun én mælkehat. Den eneste giftige svamp vi fandt var alm. bruskbold.

Det kan vist kun blive bedre fremover, Karl Johan-svampene er så vidt jeg kan se på vej i en “anden bølge”,?

Med venlige hilsener

Peer??