Champignoner

Champignoner er da spiselige - ELLER?

Da jeg for ca. 36 år siden fortalte min familie og mine venner, at jeg var begyndt at interessere mig for svampe i naturen og havde tænkt mig at spise nogle af dem, slog de næsten alle korsets tegn for brystet. De sagde, næsten enstemmigt: De eneste svampe​​ DE turde samle i​​ naturen,​​ var Champignoner. OH my Good!!!

I Finland har man i mange, mange år samlet svampe i naturen og også solgt dem på torvemarkederne. Regeringen stillede dog krav til disse samlere/sælgere. De måtte kun sælge de svampe der stod på den​​ såkaldte Positivliste. På denne fandtes/findes ikke en eneste Champignon. Dels fordi disse kan forveksles med giftige Fluesvampe og Slørhatte, dels fordi der altså også findes giftige Champignoner.

Det er ret nemt at bestemme en svamp til Agaricus (Champignon), men selv kendere finder det vanskeligt at bestemme dem til art, uden brug af mikroskop.

En undergruppe alle bør kende er Karbol-Champignon. Denne indeholder flere arter, der alle er mere eller mindre giftige. De findes i mange forskellige farvevarianter, men fælles for dem alle er at de gulner MEGET kraftigt ved berøring, samt at de stinker af karbol, i det mindste ved stegning. Ager-champignon-gruppen har også gulnende kød, men ikke så kraftigt, og så lugter de af mandel. De er spiselige men har et​​ højt indhold af Cadmium, så de bør kun spises nogle få gange årligt. De rødmende arter, til hvilke de vi kan købe i forretningerne alle hører, har flere lignende fætre i naturen, der ikke er spiselige.

De giftige/uspiselige Champignon-arter har forskellig​​ grad af giiftighed, spændende fra ubehag, mave/tarm-irritation, opkastninger til livstruende reaktioner.

Så pas nu på derude.

Husk at: Kender du ikke en svamp med 100% sikkerhed, er den 100% uspiselig.

Knæk og Bræk / Buk og Pluk.

Arne Jakobsen