2018 Lønborg Hede – referat fra tre forgæves eftersøgninger i maj-juni.
I den østlige, ”tørre” del af Lønborg Hede er der 2009-10 registreret nøkketunge på fugtige, soleksponerede voksesteder dels midt på heden, dels ved et kildevæld.
I 2018 blev hedens fugtige lavninger og kildevældet med et lille vandhul og pilekrat på mudderbund genbesøgt i begyndelsen af maj og juni, men hverken den første rekognoscering eller den opfølgende eftersøgning gav nogle nøkketunger. Den varme maj kan være medvirkende. Hvor meget udtørring tåler nøkketungen egentlig?
I den vestlige, ”våde” del af heden er der ikke tidligere registreret gul nøkketunge. Her veksler tør hedevegetation med fugtig hede, hedekær og lavvandede søer. På selve den programlagte majtur eftersøgte vi (to deltagere!) energisk de sandsynlige og også usandsynlige voksesteder for nøkketunge langs bredder, i tørvemoshuller, gamle mergelgrave osv. Uden held.
Er gul nøkketunge forsvundet fra Lønborg Hede?
Den fredede Lønborg Hede er i dag omfattet af en plejeplan. Målet for den østlige hede er bl.a. at genskabe fugtige lavninger med oprensning og bekkasinskrab. I hedeplejen indgår afgræsning med kvæg og heste. I den østlige del var det meget synligt, at dyrene bruger de våde lavninger, hvor tørvemos og anden bredvegetation trampes ned og medvirker til at holde vegetation langs bredderne i ave. Hvor berettiget er det spørge, om gul nøkketunge trives bedst på uforstyrrede, fugtige og næringsfattige lokaliteter med årelang kontinuitet?
Vi bør genbesøge Lønborg Hede!